STAAD - δημιουργήστε ένα οικονομικά αποδοτικό και βελτιστοποιημένο σχεδιασμό που θα αντέξει τις δομικές καταπονήσεις - τη Δυτική Ινδία

Βρίσκεται στην προνομιακή θέση του Sarabhai, K10 Grand είναι ένα πρωτοποριακό κτίριο γραφείων που καθορίζει νέα πρότυπα για εμπορικούς χώρους στο Vadodara, Gujarat, Ινδία. Η περιοχή γνώρισε ταχεία ανάπτυξη εμπορικών κτιρίων λόγω της εγγύτητάς της με το τοπικό αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό. Η K10 προσέλαβε την VYOM Consultants ως διαρθρωτικό σύμβουλο για το έργο και τους ανέθεσε να σχεδιάσουν ένα κτίριο που ανταποκρίνεται και υπερβαίνει τις υψηλότερες προσδοκίες της επιχειρηματικής ελίτ της Vadodara.

Αυτό το έργο INR 1.2 δισεκατομμύρια αποτελείται από ένα υπόγειο και 12 δάπεδα, με συνολική έκταση 200,000 τετραγωνικά πόδια. Τα περισσότερα κτίρια στην περιοχή είναι μικτής χρήσης, με χώρους γραφείων πάνω από άλλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η K10 ήθελε να φέρει κάτι νέο στην περιοχή, οπότε το K10 Grand θα χρησιμοποιηθεί μόνο για γραφεία. Αυτή η διαμόρφωση θα περιορίσει τη διακοπή της ζωής γραφείου για τους κατοίκους.

Αντιμετωπίστε προβλήματα σχεδιασμού για να δημιουργήσετε χώρο χωρίς στήλες

Για να σχεδιάσει αυτή την εντυπωσιακή δομή, η VYOM χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις. Λόγω της ανύψωσης και του εσωτερικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κτιρίου, υπήρχαν προβλήματα με το σχεδιασμό της δομής που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο οργανισμός. Η ομάδα του έργου ήθελε να δημιουργήσει ένα κτίριο με τρεις πύργους και μια κεντρική δομή στη μέση. Η δομή προεξέχει προς τα έξω για τους κατώτερους έξι ορόφους και στη συνέχεια στενεύει προς τα πάνω για τους έξι επάνω ορόφους. Η διάταξη των κολώνων και των τοιχωμάτων ήταν δύσκολη λόγω αυτού του μοναδικού σχήματος. Επιπλέον, ο αρχιτέκτονας και ο αρχιτέκτονας επέμεναν στην κατοχή ενός χώρου χωρίς κολόνες στην είσοδο. Ο κεντρικός πυρήνας έπρεπε να φιλοξενήσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και ήταν δύσκολο να υπάρξει αντισεισμικό σχέδιο επειδή το σχήμα του κτιρίου προσέλκυσε περισσότερες πλευρικές δυνάμεις. Τέλος, η βάση του κτιρίου ήταν μια συνδυασμένη βάση και σχεδία, οπότε ήταν απαραίτητο να αξιολογηθεί προσεκτικά η δομή πριν από την κατασκευή. Επί του παρόντος, στη φάση κατασκευής, το κτίριο αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την περιοχή.

Δομές σύνδεσης για πιο οικονομικό σχεδιασμό

Κατά το σχεδιασμό του κτιρίου, το αρχικό σχέδιο ήταν να δημιουργηθούν τέσσερα ξεχωριστά κτίρια: τρεις πύργοι και μια κεντρική δομή. Ωστόσο, όταν η VYOM άρχισε να αναλύει το σχέδιο στο STAAD, η ομάδα του έργου συνειδητοποίησε ότι αυτή η αρχική πρόταση σχεδιασμού δεν ήταν οικονομική. Αντ 'αυτού, η ομάδα χρησιμοποίησε το STAAD για να δημιουργήσει ένα νέο και βελτιστοποιημένο σχέδιο για να είναι πιο κερδοφόρο. Η ομάδα του έργου αποφάσισε να συνδέσει όλα τα κτίρια, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο. Ήταν κρίσιμο για την ομάδα να κάνει αυτή την αλλαγή πριν από τη φάση κατασκευής.

Με αυτό το σχέδιο στη θέση του, η VYOM αποφάσισε πού να τοποθετήσει τις στήλες δομικής στήριξης. Το STAAD έδειξε στην ομάδα του έργου ότι το σχήμα του κτιρίου καμπυλώνεται σημαντικά από τον ένατο όροφο προς τα πάνω, καθιστώντας αδύνατη την τυπική ευθεία στήλη επειδή θα διασχίσει το σχέδιο κτιρίου. Οι κίονες του τακουνιού δεν θα είχαν δουλέψει, επειδή θα είχαν μειώσει σημαντικά τις οροφές και θα κατέστρεψαν τα σχέδια γραφείων. Αντ 'αυτού, η VYOM πρότεινε ευθείες στήλες για τους πρώτους εννέα ορόφους και κεκλιμένες στήλες από τον ένατο έως τον δωδέκατο όροφο. Το σχέδιο αυτό θα διατηρούσε την αρχιτεκτονική εφόσον παρέμεινε εντός των απαιτήσεων του κώδικα IS.

Εφαρμογή δοκών και στηλών για την εξίσωση της έντασης

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που βοήθησε το VYOM να δημιουργήσει το μοναδικό χώρο ήταν η χρήση μετα-τεντωμένων δοκών. Οι δοκοί δεν μπορούσαν να είναι πολύ βαθιές, αφού ο αρχιτέκτονας ήθελε τα υψηλότερα δυνατά ανώτατα όρια. Επιπλέον, το σχέδιο απαιτούσε οι αγωγοί να τρέχουν κατά μήκος της δέσμης. Αυτές οι δοκοί, μαζί με τους κίονες και τους τοίχους κοπής, εμπόδισαν τη στρέψη στο κτίριο, επιτρέποντας στο κέντρο της μάζας και της ακαμψίας να γειτονεύουν. Το VYOM κανόνισε τις στήλες έτσι ώστε η πλευρική δύναμη να βρίσκεται εντελώς στο κέντρο του κτιρίου. Όλοι οι τοίχοι, οι τοίχοι ανύψωσης και οι κίονες ήταν οργανωμένοι έτσι ώστε να αντέχουν στο 70% πλευρικής δύναμης. Για την παροχή χώρου χωρίς κολόνες στο λόμπι, η VYOM χρησιμοποίησε δοκούς και πλάκες προβόλων 20 για τα υπόλοιπα δάπεδα του κτιρίου.

Χρησιμοποιώντας το STAAD, η VYOM συνειδητοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια περιοχή υψηλής τάσης στο κτίριο. Αυτή η περιοχή εμφανίστηκε στον ένατο όροφο, λόγω της απόστασης των στηλών ταξινόμησης. Ο ένατος ορόφου φέρει ένα μεγάλο φορτίο, οπότε ήταν απαραίτητο να ρυθμίσετε το σχέδιο. Μόλις η ομάδα του έργου συνειδητοποίησε αυτή την κατάσταση, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να μετακινήσουν την κατευθυντική δύναμη μακριά από τις δοκούς στον ένατο όροφο με οπλισμό και καλώδια τοποθετημένα στις ίδιες δοκούς.

Εξοικονόμηση χρόνου σχεδιασμού για έναν μελλοντικό χώρο εργασίας

Με τη χρήση του STAAD, η VYOM ολοκλήρωσε ολόκληρο το σχέδιο κτιρίου με σχέδια σε ένα μήνα. Το STAAD έσωσε πολύ χρόνο στην ομάδα του έργου καθ 'όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, γεγονός που επέτρεψε σχεδόν επαναληπτικές μελέτες 70 τόσο για τις προσεγγίσεις σχεδιασμού όσο και για τον τελικό σχεδιασμό μέσα στον μήνα. Το STAAD μείωσε το χρόνο που απαιτείται για το σχεδιασμό και την ανάλυση αυτών των επαναλήψεων. Η εφαρμογή επέτρεψε επίσης αυτές τις επαναλήψεις και αλλαγές σχεδιασμού να τηρούν τον κώδικα IS σε ένα εύχρηστο περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός πληρούσε όλες τις απαιτήσεις του αρχιτέκτονα και του developer, με την κατασκευή να βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πολυαναμενόμενο κτίριο φαίνεται πανομοιότυπο με το μοντέλο 3D και οι εμπορικοί χώροι είναι χρήσιμοι χωρίς εμπόδια. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, το K10 Grand θα επιτρέψει στους ενοίκους να έχουν όλα όσα χρειάζονται κοντά, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, νοσοκομείων, σούπερ μάρκετ και εστιατορίων. Ο χώρος θα περιλαμβάνει βεράντα στον τελευταίο όροφο, κοινόχρηστους χώρους συνεδρίων, σαλόνι, γυμναστήριο και καφετέρια, γεγονός που θα καταστήσει το χώρο εργασίας του μέλλοντος.

Το πρωτοποριακό έργο K10 Grand επιλέχθηκε ως φιναλίστ στο πρόγραμμα 2018 Year in Infrastructure Awards στην κατηγορία «Δομική Μηχανική».

Λαμβάνοντας την κληρονομιά περαιτέρω, φέτος, οι ακόλουθες οργανώσεις έχουν φτάσει στη λίστα των φιναλίστ της χρονιάς στο Πρόγραμμα του Βραβεία υποδομής 2019 στην κατηγορία "Δομική Μηχανική".

  • FG Consultoria Empresarial για το νέο κεντρικό γραφείο Patrimonium, το οποίο εκτελείται σε 100% σε διαρθρωτικό σχεδιασμό BIM, Lagoa da Prata, Minas Gerais, Βραζιλία
  • Sterling Engineering Consultancy Services Pvt. Ltd. Για το Διεθνές Συνέδριο & Εκθεσιακό Κέντρο Dhirubhai Ambani, Βομβάη, Μαχαράστρα, Ινδία
  • WSP για την παροχή ενός βελτιστοποιημένου σχεδιασμού για ένα σύνθετο υπόγειο κάτω από το εικονικό Ναυαρχείο της Ναυαρίας, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Από τον Σιμόντι Παύλο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει το spam. Μάθετε πώς επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.